EGEHABER – 14 Kasım 2016

• Yazının Tarihi: 14 Kasım 2016

“Ücretsiz müşteri servisi S plakalı araçlarla olmalı”
Geçen dönemde bazı kurumların kullandığı “ücretsiz müşteri taşıma” araçlarının “S plakalı olmasının yasal bir zorunluluk” olduğu, daha sonra mahkeme kararı ile bunun kaldırıldığı belirtilerek, bunlar “tahditli veya tahsisli plakalı araçlarla” yapılması gerektiği belirtildi.

Türkiye genelinde önemli bir sorun haline gelen özel hastane ve alışveriş merkezlerine ait ücretsiz müşteri servis araçlarının, personel servis aracı kapsamında ele alınması konusunu İzmir Otobüsçüler ve Umumi Servis Araçları İşletmeleri Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı ile görüştük. Ücretsiz müşteri servis araçlarının da umumi servisler ile aynı kapsamda ele alınması için girişimlerde bulunduklarını belirten Bostancı, bu konudaki görüşlerini Ege Haber Gazetesi ile paylaştı.

Ücretsiz müşteri servis araçları ile ilgili sorunların Ankara ve Adana’da kaybedilen mahkemeler sonrasında ortaya çıktığını söyleyen Bostancı, “Ücretsiz müşteri servis taşımacılığı daha önce İzmir’de S plakalı araçlarıyla yapılması konusunda yasal bir zorunluluk vardı. Hastane ve alışveriş merkezlerine ait ücretsiz servis araçları da S plakalı araçlarla yapılıyordu. Ancak Ankara ve Adana’da kaybedilen iki mahkemenin sonunda ilimizde bu konuda tahditli plaka arama zorunluluğu kaldırıldı” dedi.

“GİRİŞİMLERİMİZ VAR”

Bu karardan itibaren oda olarak bakanlığa müracaat ettiklerini dile getiren Bostancı, “Ücretsiz müşteri servisi olarak kullanılan araçların da tahditli veya tahsisli plakalı araçlarla yapılması gerektiğini ifade ettik. Adı üstünde ücretsiz servis taşımacılığının da servis taşımacılığı kapsamına girdiğini söylüyoruz. Yetkililere de bu konuda yazılar yazdık. Çünkü burada en büyük noksanlık ücretsiz müşteri servis aracının 2918 Karayolları kanununda tanımı yok. eğer bu tanım getirilirse hatta bu tanımın nasıl ne şekilde gelmesi gerektiğini de yetkili makamlara ilettik. Yetkili makamlarda bu konuda çalışmaların yapıldığını söylüyorlar fakat biliyorsunuz talihsiz bir dönem yaşadık. Bu nedenle bürokrasi de bazı işlemler yavaşladı. Önümüzdeki süreçte bu konu ile ilgili bir sonuca varacağımızı düşünüyorum. Bu konu da Trafik Daire Başkanı ve İl Emniyet Müdürü değiştiği için yeniden bir yazı göndereceğiz” diye konuştu.

“SERVİS TANIMI OLMALI”

Ücretsiz müşteri servis araçları ile ilgili gerekli tanımın yapıldığı takdirde sorunların ortadan kalkacağını belirten Bostancı, “Eğer ücretsiz müşteri servislerinin tanımı 2918 Karayolları Kanunu’na konulursa bu sıkıntı da tamamen ortadan kalkacaktır. çünkü bu konuda savunmalar şu şekilde ücretsiz müşteri servis aracı olarak hizmet verilen gerek market, alışveriş merkezleri ve hastane gibi diğer yerlerde müşterinin ücret vermediğini söylüyorlar. Yani bugün kamu kurum ve kuruluşları personel servis taşımacılığında, gerek kamudaki işçi ve personel taşımacılığında kim ücret veriyor ki. Kimse ücret vermiyor. Dolayısıyla bunun da bir servis taşımacılığı olduğunu buradan ifade etmek istiyorum. Tanımda çok basit; Nasıl ki okul ve personel servis araçlarının birlikte değerlendirilmesi umumi servis aracının tanımıysa aynı şekilde ücretsiz müşteri servis araçları tanımına da personel servis araçları gibi değerlendirilir ifadesi konulursa bu sorun ortadan kalkmış olacaktır” ifadelerini kullandı.

Bostancı: Kısa sürede sonuca ulaştıracağız
Diyaliz merkezlerinin ve diğer hastanelerin de kullandığı servis araçlarının da  bu tanım  kapsamına alınarak sorunların ortadan kalkacağını dile getiren Bostancı, “Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Yaptığımız bu girişimlerde Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun da gücünü etkileyerek sonuca ulaşacağımızı düşünüyorum. Aynı zamanda Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’nun danışmanı olarak görev yapıyorum ve beraberinde Türkiye Karayolu Yolcu Taşıma Meclisinde görev yapıyorum. Burada Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ve TOBB’un da gücünü birleştirerek bu konuda kısa sürede netice alacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak : EGEHABER