Okul Servis Araçları Yönetmeliği

• Yazının Tarihi: 2 Eylül 2020
Geçen hafta müjdesini verdiğimiz Okul Servis Araçları Yönetmeliği ‘nde yapılacak erteleme ve düzenlemelerin ilk adımı olan; Mesleki Yeterlilik Belgesi, Oturmaya Duyarlı Koltuk Sensoru, Üç Noktalı Emniyet Kemeri, İç Kamera ve Kayıt Sistemleri 1 (bir) yıl süreyle ertelenmiştir.
Esnafımıza hayırlı olsun, ruhsat tarihleri yarın bitecek olan esnafımız için İBŞB ‘ne uzatma başvurusu yapılmıştır.
Ertelenen bu bir yıllık süre içerisinde Yönetmeliğin tamamı hakkında daha önce de ifade ettiğimiz gibi başta Federasyonumuzun, Türkiye geneli Servis Araçları İşletmecileri odaları ve odamızın müracaatlarının dikkate alınacağının müjdesini siz değerli esnafımızla paylaşıyorum.
Yaptığımız en son müracaat özeti aşağıda sizinle paylaşılmıştır:

Federasyon Genel Başkanımız Sayın Fevzi APAYDIN, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK ile telekonferans vasıtası ile görüşmüş, konuya ilişkin taleplerini iletmiştir. Bunun yanı sıra Destek Hizmetleri Genel Müdürü Sayın İsmail ÇOLAK ile pek çok görüşme yapılmış ve girişimlerde bulunulmuştur. Ayrıca Milli Eğitim Bakanına iletilmek üzere tüm konuları içeren detaylı Bilgi Notu teslim edilmiştir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil KARAİSMAİLOĞLU ile de görüşülerek Okul Servis Araçları Yönetmeliğindeki kendilerini ilgilendiren konularda yaşanan sorunlar iletilmiştir. Ayrıca Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin kaldırılması için de mektup yazılmıştır.

Yapılan bu çalışmalardan sonra Sayın Cumhurbaşkanımıza sorunları dile getiren bir mektup yazılmış ve sorunları yüz yüze anlatmak üzere da randevu talep edilmiştir.

Bakanlıklar ile çözümünü beklediğimiz sorunlarımız ana başlıklar halinde aşağıda belirtildiği gibidir:

1 – Okulların açılması durumunda seyreltilmiş eğitim ve taşımacılık yapılması halinde maliyetlerin yeniden hesaplanarak tarifelerin ona göre belirlenmesi.

2 – Okul Servis Araçları Yönetmeliği ‘nde yer alan Mesleki Yeterlilik Belgesi, Üç Nokta Emniyet Kemeri, Koltuk Sensörü zorunluluğu, Kamera ve Kayıt Sistemleri maddelerinin ilk etapta ertelenmesi ve yeniden düzenlenmesi.

3 –  Okul Servis Araçları Yönetmeliği ‘nde yer alan; Araç yaşı ve Rehber Personel şartlarının değiştirilmesi.

4 – Korsan taşıma yapanlara yönelik etkin denetim yapılması, mobil ekiplerin hayata geçirilmesi.

5 – Covid-19 mücadelesinde öğrencilere yönelik eğitim filmleri hazırlanması ve sosyal medyada yayınlanması.

6 – Hizmet vermeleri mümkün olmayan servis aracı işletmelerimiz için karşılıksız gelir desteği sağlanması ve bir defaya mahsus faizsiz kredi verilmesi. Bunun yanında Esnaf Kefalet Kooperatifleri ve Bankalardan kullanılan destek kredilerinin faizsiz ertelenmesi.

7 – Kamu borçlarının (Vergi, SGK vs.) ertelenmesi ve yeniden yapılandırılması.

8 – Okul Servis Araçları Yönetmeliğinde zorunlu tutulan kameraların NVR yerine DVR olması.

9 – Taşımalı Eğitim Ücretlerinin yeniden belirlenmesi.

10 – Taşımalı Eğitim ihalesine girebilmek için servis aracı plakası sahip olma şartı getirilmesi ve İş Bitirme Belgesi istenmemesi.

11 – Servis taşımacılığında ÖZ Mal şartının sıkı denetlenmesi.

12 – UKOME ’lerin yerine İl Trafik Komisyonları ‘nın  yeniden ihdas edilmesi.