Servis Taşımacılığı “S” Plakayla Yapılmalı

• Yazının Tarihi: 30 Ağustos 2016

SERVİS TAŞIMACILIĞINI S PLAKALI SERVİSÇİLER YAPMALIDIR

Okulların açılmasına az bir süre kalmışken İzmir Otobüsçüler ve Servisciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bostancı Ege Haber Gazetesi’ne 2016 – 2017 Eğitim ve öğretim yılında, servis araçları konusunda velilerin dikkat etmesi gereken hususlar konusunda bilgi verdi.

servis-tasimaciligini-s-plakali-servisciler-yapmalidir

Yaptığı açıklamalarda, ilk olarak özellikle araçların “S” plakalı ve arkasına “Okul Taşıtı” ile “Dur” ibaresinin yer almasına özen göstermelerini vurgulayan Bostancı, “Öğrenci velileri servis aracını görmeden anlaşma yapmasın” dedi.
Yeni eğitim ve öğretim yılı için fiyat tarifesinin belirlendiğini açıklayan Bostancı, “Özel veya Resmi okullarda fiyatlarda bir değişiklik uygulanamaz. Belirlenen fiyatlardan daha düşük veya daha yüksek bir ücret talep edilemez. Öğrenci velileri buna dikkat etmeli ve hizmeti kimden alıyorsa ücreti ona vermelidir. kendilerinden yüksek ücret talep edilmesi ile karşı karşıya kalırlarsa İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hemşehri İletişim Merkezi veya İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı’na müracaat edebilirler. Oda olarak, Valilik, Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim, Jandarma, Trafik Denetleme ve Bölge Trafik müdürlükleri ile koordineli olarak çalışıyoruz. Türkiye’nin geleceğini taşıdığımızı biliyor ve duyarlı davranıyoruz. Gösterdiğimiz hassasiyeti, öğrenci velileri ve vatandaşlarımızın da göstermesini rica ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“KORSANI HEP BİRLİKTE YOK EDEBİLİRİZ”

Türkiye’de ticari araçlarda yaşanan en büyük sıkıntılardan birinin de ikiz plaka olduğunu belirten Bostancı, “Yıllardır esnafımızın sırtından geçinen bir takım komisyoncular var. Bunlara fırsat vermemeliyiz.İkiz plaka kullanımını ve korsan taşımacılığı engellemek amacıyla görevlendirilen sivil ekipler var. Bu duyarlılığı öğrenciler, veliler, esnaf da gösterip 155 numarayı arayarak anında ihbarda bulunulmalıdır. Ayrıca özel kurumlarda öz mal olarak alınan araçlar var, bunlar için eğitim bedelinin dışında bir servis ücreti alınıyor. İlimizde bu taşımacılığın hangi servis araçları ve hangi şartlarda yapılacağı gayet açık ve net.

Bu tür öğrenci taşımacılığı da kayıt dışı olarak geçiyor. İlimizde 28 tane şoför odası bulunuyor. Diğer odalar da korsan taşımacılık konusunda gerekli hassasiyeti gösterse, olumsuzluk yaşadığımız sorunlarda daha kısa sürede netice alabiliriz. Eğitim kurumları eğitim ve öğretimi yapmalı, S plakalı araçlar da servisçilik yapmalıdır. Öğrenci taşıma işi, servisçiye bırakılmalıdır. eğitimci ise eğitimini versin. Bu tür uygulamalar haksız kazanç ve haksız rekabete sebebiyet veriyor. ” dedi.

“OTOKONTROL SAĞLANIYOR”

Okulların kapanmasından itibaren servisçi esnafının kendini yeni eğitim öğretim dönemi için hazırladığını söyleyen Bostancı, “Servis aracını kullanacak olan şoförleri, uyuşturucu ve alkol testinden geçiriyoruz, sabıka kaydını alıyor ayrıca psikoteknik belgeleri de hazırlıyoruz. İzmirli öğrenci velileri oldukça şanslı, öğrenciler İzmir’de emin ellerde. Araç takip sistemi ile, araçlarda otokontrol sağlanıyor” diye konuştu.
31 Ekim tarihine kadar belediye ruhsatının çıkarılmasını gerektiğini belirten Bostancı, daha önce araç uygunluk belgesi adı altındaaraçların görüntüye girme zorunluluğunun kaldırıldığını, bir an önce belediye ruhsat işlemlerinin tamamlanması gerektiğini söyledi. Bostancı sözlerine şöyle devam etti;
“Sıkıntısız bir ticari faaliyet gösterebilmek için esnaf arkadaşlarımız işlemlerini eksiksiz tamamlasın. Oda olarak odamıza kayıtlı olmasa dahi tüm S plakalı servisçi esnafına hiçbir ücret talep etmeden bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yardımcı olacağız. İkiz plakanın önlenmesi açısından caydırıcı bir takım uygulamaların getirilmesi için Belediyeye yaptığımız müracaatı yeniledik. Ayrıca, öğrenci servis taşımacılığında ücretler yıllık belirleniyor ve en fazla dokuz taksite bölünür. Bazı öğrenci velilerinin çok kişisel olan istekleri neticesinde bazen fiyatlar artabiliyor.

Örneğin, rehber servis personelinin yabancı dil bilmesi gibi bir talep olduğunda, haklı olarak ücreti yükseltmeye gidiyorlar. Avrupa’da dahi olmayan bir uygulama bizim ülkemizde var. Servis taşımacılığında, 12 yaşın üzerindeki araçlara izin verilmiyor. Yaş uygulamasının kaldırılması gerektiğini düşünüyorum. Aynı zamanda, rehber personelde 22 yaş ve lise mezunu şartının, şoförlerdeki 26 yaş uygulamasının yaşattığı sıkıntılara çözüm önerilerimizi de yetkili makamlara ilettik”
2016 – 2017 Eğitim Öğretim Yılı  için okul servis ücretlerine yüzde 6,6 ile 8 arasında artış yapıldı

Öğrenci başına aylık taşıma ücretleri yıllık olarak şöyle,
3 km: bin 170 lira
6 km: bin 440 lira
10 km: bin 530 lira
20 km: 2 bin 160 lira

Anaokulu taşıma ücretleri ise yıllık olarak şöyle,
3 km: bin 395 lira
6 km: bin 530 lira
10 km: bin 755 lira
20 km: 2 bin 340 lira

Rehber Personel bulundurulması zorunlu olan servislerde fiyatlara yüzde 10 ilave edilirken, engelli öğrenci taşıma fiyatlarına, ana okulu taşıma ücreti tarifesi uygulanıyor. 20 kilometreyi aşan her kilometreye 4,50 lira ilave edilecek.

Haber Link ===> http://www.egehabergazetesi.com.tr/servis-tasimaciligini-s-plakali-servisciler-yapmalidir/17742/

Sayfa 01 kopya.indd Sayfa 05.indd