Şoför esnafının menfaatini plaka tahdidi korur

• Yazının Tarihi: 6 Mayıs 2013

İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, İstanbul’da 11 Mayıs’ta servisçilerin plaka tahdidine yönelik gerçekleştirecekleri eylemi yürekten desteklediğini ve geç kalınmış bir karar olduğunu belirtti

Şoför esnafının menfaatini plaka tahdidi korur

İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, “İstanbul servisçi esnafının hak ve menfaatlerinin korunması açısından bu tahdit kararının bir an önce alınması lazım. Tahdit kararı, fiilen çalışmakta olan şoför esnafının hak ve menfaatlerini koruduğu gibi, toplu taşımacılığı geliştirecek ve hepimizin en büyük derdi olan korsan taşımacılığı önleyecek. Tahdit kararıyla araçların seyir halindeyken kontrolü sağlanabilecek. ‘Tahdit olsun ama devir olmasın’ demek mümkün değil. Bizim tahdit dediğimiz konu kafamıza göre ayarladığımız bir şey değil. 1986 Bakanlar Kurulu Kararı birçok sefer değişip, güncellendi. Burada, ticari plakalardaki usul ve esasları belirleyen Bakanlar Kurulu Kararı’dır.
Tahditli plakanın nasıl ve ne şekilde verileceğini bu Bakanlar Kurulu ve kanun koyucular net şekilde belirtmiştir. İzmir’de, S plakanın Rekabet Kurulu’na gitmesine yönelik bir karar değildir, seçim öncesinde bazen popülist politikalar uygulanıyor. İzmir’de plakaların yükselmesine bakanlar; taksiye, minibüse niye bakmıyorlar? Biri 1 milyon TL, taksi 500 bin. Bakıldığında servis aracı olması gereken yerde değil. Tahdit uygulamasında yasa açık ve net. Önce müktesep hak sahiplerinin hakları korunacak, yeni girişlerde de belirli bir sınırlama getirilecek. Tahdit demek bu işi tamamen kapatmak değil ki, Bakanlar Kurulu Kararı’nda yılda 6 defa ihtiyaç duyulduğunda yeni plakalar verilebileceği belirtiyor. Kimse engellenmiyor, sınır da yok.”